Wat zegt BMI over gezondheid?

BMIWat zegt BMI over gezondheid?

Over de voorbeeldfunctie van modellen wordt voortdurend gediscussieerd. Frankrijk ging onlangs over tot het instellen van een minimum BMI van 18 bij modellen. Maar wat zegt een BMI eigenlijk over gezondheid?

 

De BMI-waarde (Body Mass Index) staat voor de verhouding tussen lengte en gewicht; het gewicht gedeeld door het kwadraat van de lengte. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) moet deze waarde tussen de 18,5 en 24,9 liggen voor optimale gezondheid.

Canadese onderzoekers berekenden dat volwassenen met een BMI van 30 of hoger gemiddeld bijna 6 jaar korter leven. In dat kortere leven zijn zij bovendien vaker ziek.

Ook ondergewicht brengt gezondheidsklachten met zich mee. De weerstand van het lichaam neemt af en het kan daarnaast zorgen voor functionele beperkingen als spierslapte.

Toch worden er ook kanttekeningen geplaatst. Zo zegt het BMI bijvoorbeeld niets over spiermassa. Desondanks zegt het BMI wel degelijk iets over gezondheid. Een heel hoog of heel laag BMI geeft een grotere kans op gezondheidsklachten en eerder overlijden.

Wilt u uw eigen BMI berekenen? Er zijn verschillende tools voor handen. Kijk bijvoorbeeld eens op:https://www.hartstichting.nl/bmi

Bron: NRC Next

Gevolgen overgewicht

Reacties zijn gesloten.