Wat heeft dit voor gevolgen voor u als cliënt?

Dit heeft als gevolg dat wij als behandelaar niet meer mogen behandelen dan het landelijk gemiddelde. Wat dit precies is, is voor ons ook een raadsel, dat verschilt per verzekering. Heel zwart wit gesteld betekent dit dat wij gedwongen zijn een behandeling te stoppen als we op het gemiddelde aantal behandelingen zit, ongeacht of de behandeling wel of niet afgerond is en ongeacht het aantal behandelingen dat u in uw pakket ‘ingekocht’ heeft. Doen wij dit niet, dan krijgen wij een boete, minder hoge vergoeding voor een behandeling of kan zelfs ons contract worden gestopt.

Wij vinden dit bijzonder vervelend, omdat wij eigenlijk zo niet willen werken: wij willen u de zorg geven die u nodig heeft en verdiend en niet stoppen met een behandeling terwijl de klachten nog niet over zijn, alleen omdat de verzekeraar ons daartoe verplicht. Dit gaat helemaal tegen onze overtuigingen en gevoelens in.

Toch hebben wij ook geen keus: als wij geen contract tekenen, zou u als patiënt een flinke eigen bijdrage moeten betalen en daar zit u ook niet op te wachten.

De enige verzekeraar waarvoor dit niet geldt is DSW, daar geldt geen eigen bijdrage en daarom hebben wij ook besloten met deze verzekeraar geen contract aan te gaan. Daarover meer onder het kopje ‘contracten 2017’.

 

N.B.: wij zijn er ook voor dat de zorgkosten zo laag mogelijk zijn, wij zullen dan ook niet onnodig behandelen, wij behandelen alleen maar als het noodzakelijk is en wij vinden dat wij hier na onze studie, bijscholingen en ervaring wel deskundig genoeg in zijn geworden om dit zelf te beslissen.

De behandelindex heeft ook niets te maken met de kwaliteit van de zorgverlener, maar ook alles met de doelgroepen waarmee je werkt. En laten we niet vergeten: ieder mens is anders, elke klacht en zijn omstandigheden zijn anders. Daar valt geen standaard voor te maken.

Voor nog meer verduidelijking, kijk op:
https://www.zorgkaartnederland.nl/blog/behandelindex-voor-fysiotherapeuten-werkt-averechts 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.