Overige specialisaties

Wij zijn een algemene particuliere fysiotherapie praktijk. Dit betekent dat wij bevoegd zijn om alle klachten aan het bewegingsapparaat te behandelen.

Komen wij echter samen met u tot de conclusie dat u gebaat zal zijn bij een andere hulpverlener, dan zullen wij u, indien gewenst, helpen zoeken naar een passende therapie.

Wij onderscheiden ons van overige particuliere praktijken door onze actieve benadering van de therapie, aanbod aan faciliteiten (wij hebben een hele sportschool tot onze beschikking!) en onze specialisaties:

Dry Needling
Musculoskeletal Ultrasound (echografie)
Medical taping
Dynamisch taping
Sporten met diabetes type 2
Mobilisatie volgens Marsman
Mobilisatie volgens Mulligan
Sporten tijdens en na de zwangerschap
Scar management
Orthopedische revalidatie
Medisch fitness
4xT methode
Pilatus
Lichamelijke opvoeding
Cervicogene hoofdpijn
BACKtoGOLF

Medical Taping:
Dit is een speciale taping techniek die gewrichten kan stabiliseren en banden kan nabootsen (en zo gewrichten kan ondersteunen). Het kan ook gebruikt worden om de lokale doorbloeding en vochtafvoer te stimuleren.
Hierdoor kan het ondersteuning bieden bij een groot aantal klachten, terwijl het nog steeds uitgaat van de eigen kracht van het lichaam (het maakt het lijf en gewrichten niet ‘lui’).
Deze techniek wordt ook veel in de topsport gebruikt.

De basis van het Medical Taping Concept werd in de jaren zeventig gelegd in Japan en Korea. Hier werden destijds tapemethodes ontwikkeld vanuit de gedachte dat beweging en spieractiviteit essentieel is om gezondheid te behouden of te herstellen.

De achtergrond gedachte is, dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging maar daarnaast ook bepalend zijn voor bijvoorbeeld de bloed- en lymfecirculatie en de lichaamstemperatuur. Als spieren niet goed functioneren, kan dat dus een scala van klachten en aandoeningen geven.

Voortbouwend op deze gedachte, werden er diverse elastische tapesoorten ontwikkeld die de spieren in hun functie kon ondersteunen, zonder daarbij de beweging te beperken. Door aangedane spieren op deze manier te behandelen, wordt het lichaamseigen herstel proces geactiveerd. Tijdens de ontwikkeling van deze methode bleek al snel dat het toepassingsgebied veel ruimer was dan alleen het behandelen van spieren.

Bron: http://www.fysiotape.nl/Medical%20Taping%20Concept/

Dynamisch tapen
Dynamisch taping is een variant op medical taping, met een bijbehorende variant op de werking hiervan. Meer informatie kunt u vinden op www.dynamictape.com

Sporten met diabetes type 2:
Judith heeft een cursus gevolgd, om mensen met deze, helaas steeds vaker voorkomende, aandoening gericht te begeleiden in hun sportieve activiteiten.

 Moblisatie volgens Marsman:
Judith heeft in Zwitserland een aantal weken cursus gevolgd om deze behandelmethode eigen te maken.

De essentie van deze methode is dat iedereen geboren wordt met een vaste en eigen stand van de wervelkolom. Niet iedereen is dus gelijk dus en niet iedereen hoeft aan dezelfde normen te voldoen.
Door dit te realiseren en zo op maat gemaakte mobilisatie technieken te gebruiken, optimaliseer je het behandelresultaat.

De Manuele Therapie Marsman is een specifieke onderzoek-en behandelingsmethode gericht op het ongestoord functioneren van de wervelkolom.

Deze komen tot uiting in fenomenen die individueel bepaald worden door de fysiologische bewegingspatronen van de wervelkolom. Wij duiden de laatste aan met de term ‘voorkeursbewegingen’.

Bij een klachtenpatroon is er sprake van een verminderde mobiliteit op een of meer niveaus van de wervelkolom, waardoor er daar een dysbalans kan ontstaan in de statiek.

De therapie bestaat nu in het opheffen van deze onbalans door middel van een uiterst subtieleen gerichte mobilisering, waardoor de patiënt weer komt tot een voor hem zo gunstig mogelijke houding en manier van bewegen. De benadering is onafhankelijk van de pathologie die aan de functiebeperking ten grondslag ligt.

Bij een klachtenpatroon is er sprake van een verminderde mobiliteit op een of meer niveaus van de wervelkolom, waardoor er daar een dysbalans kan ontstaan in de statiek.

Bron: http://www.m-t-m.nl/pages/nl/marsman/ideologie.php

 Mobilisatie volgens Mulligan:
Dit is een manuele mobilisatie, vaak in combinatie met een beweging die de client zelf maakt. De techniek is pijnvrij, zorgt voor direct voelbaar en meetbaar resultaat en is, in combinatie met thuis oefeningen, bedoeld om een langdurig effect te bewerkstelligen. Indien geindiceert, gebruiken we deze techniek.

Kijk voor meer informatie op http://mulliganconcept.nl

Sporten tijdens en na de zwangerschap:
Judith is naast haar werk als fysiotherapeut en docent lichamelijke opvoeding, ook werkzaam als trainster bij ‘Mom in balance’; hierbij verzorgt ze trainingen voor zwangeren en vrouwen die (net) bevallen zijn, voor een sterker lijf tijdens en na de zwangerschap en een sneller herstel. Deze kennis kan Judith goed toepassen tijdens het behandelen van zwangeren.

Kijk voor meer informatie op de site van Mom in balance.

Scar management
Littekenweefsel kan klachten veroorzaken aan het houdings- en bewegingsapparaat, maar ook het herstel stagneren. Bekend zijn arm- & schouderklachten en oedeem na borstoperaties, maar ook rugklachten na buikoperaties komen regelmatig voor. Scar Management is een nieuw vakgebied binnen de fysiotherapie. De combinatie van Myofasciale Release Technieken met fasciale stretching en EasyTaping leidt tot verbluffende resultaten. Diverse zorgverzekeraars erkennen littekenweefsel als een chronische aandoening. Maar een duidelijke medische indicatie en een behandelplan zijn wel de voorwaarden voor chronische declaratie. Fysio Physics heeft een duidelijke behandelmethode ontwikkeld voor Scar Management. Tijdens de opleiding worden de technieken bij patiënten uit de praktijk gedemonstreerd. Zowel fysiotherapeuten, huidtherapeuten en oedeemtherapeuten, die deze opleiding hebben gevolgd, zijn enthousiast over Scar Management met direct zichtbaar en voelbaar resultaat.

voor meer informatie; www.fysiophysics.nl

 

Orthopedische revalidatie
Sinead heeft een halfjarige opleiding ‘Orthopedische Revalidatie’ i.c.m. ‘Medical Fitness’ gevolgd bij Fysio Physics in IJsselsteijn. Beide studies heeft ze afgerond met een eindexamen en een scriptie.
Medical Fitness is een studie waarbij Personal Training gecombineerd wordt met Orthopedische Revalidatie. Hierbij heeft Sinead veel geleerd over fitness, training, voeding en coaching en hoe ze dit toe kan passen bij medische klachten om een optimaal, evidence based, trainingsprogramma op te stellen.
Bij Orthopedische Revalidatie heb ik geleerd om volgens de 4xT methode te behandelen. Deze nieuwe methode is ontwikkeld door Karl Noten door vanuit de nieuwe functionele anatomische en artrokinetische benadering een klacht te analyseren en op te lossen met een stappenplan, bestaan uit myofasciale sturing, manuele technieken en training. Deze methode is toe te passen op zowel acute als chronische klachten en staat garant voor sneller en betere behandelresultaten.
De 4xT methode bestaat uit:
Testen: Er worden sneltesten afgenomen waarbij er naar het bewegen van de hele keten gekeken wordt om te bepalen wat vermindering van de pijn of bewegingsbeperking geeft.
Tape: Er wordt in de geteste positieve richting myofasciaal gestuurd en vervolgens getaped. Tape bied extra ondersteuning, verbeterd de    proprioceptie en heeft een stabiliserend effect.
Triggeren: Er wordt gebruik gemaakt van fysiotherapeutische mobilisatie en manipulatie technieken om de bewegingen in te sturen en vrij te zetten in de geteste richting.
Trainen:  Er wordt met de juiste intensiteit en binnen de pijnvrij bewegingstraject specifiek getraind om de behaalde resultaten in te slijpen en voor een blijvend resultaat te zorgen.
voor meer informatie; www.fysiophysics.nl
Ook Angela heeft zich dmv een cursus verdiept in orthopedische revalidatie, gericht op nieuwe (operatie) technieken en herstel hierna.

 Pilatus:
Judith heeft een cursus tot zowel spinning als pilatus instructeur gevolgt, waardoor zij mensen met rug- en houdingsgerelateerde klachten nog meer gerichte oefeningen kan geven.

Lichamelijke opvoeding:
Naast fysiotherapeut is Judith ook 1e graads docent lichamelijke opvoeding, waardoor zij veel inzicht heeft in de begeleiding van sporters en jongeren.

Cervicogene hoofdpijn:
Hoofdpijn kan verschillende oorzaken hebben. Eén van deze oorzaken kan een nek probleem zijn; te stijf, juist te mobiel, te hoge spierspanning, etc.
Om onderscheid te maken tussen de verschillende hoofdpijnen is een gerichte anamnese en onderzoek nodig. Als de klacht inderdaad vanuit de nek komt, dan kan hier een behandelplan op af gesteld worden.

BACKtoGOLF:
Omdat de golfsport de snelst groeiende sport in Nederland en België is, groeit de behoefte aan meer expertise met het oog op preventie en behandeling van blessures die de golfer beperken (of kunnen beperken). Aan de basis van die expertise ligt kennis van de juiste (fysieke) golfhoudingen en bewegingen (van de golfswing) en deze te kunnen analyseren.

Doelstelling van de cursus BACKtoGOLF is naast een analyseermethode (“six steps”), ook gerichte behandeltechnieken (o.a. volgens het Mulligan Concept en Taping Concepts) en een trainingsprogramma aan te leren, zodat golfers optimaal kunnen genieten van hun mooie sport.

Bron: mulliganconcepts.nl

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.