Instabiliteit van de schouder

taping schouderWat is het? Vaak is een gewricht instabiel omdat de ondersteunende spieren verzwakt of niet in balans zijn; het gewricht kan zich niet optimaal bewegen en geeft pijnsignalen af.

Vaak is dit zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak, soms komt dit door een trauma (door de enkel gaan, met waterpolo aan de schouder getrokken zijn, ect) en soms wordt dit veroorzaakt door een aandoening van het bindweefsel in het gehele lichaam, waardoor de persoon in kwestie meer speling heeft in zijn gewrichten (hypermobiliteit).

Wat de oorzaak ook is, spieren of banden, trauma of aandoening, de oplossing is uiteindelijk, in basis, hetzelfde; de spieren rondom het gewricht moeten getraind worden, zodat ze het gewricht stevig bij elkaar kunnen houden (de schouder is van nature een erg instabiel gewricht). Als er pijn bij de instabiliteit komt kijken (peesontsteking etc), moeten we eerst die pijn laten afnemen door bijvoorbeeld de doorbloeding van de spieren te stimuleren, tapen van het gewricht zodat het meer stabiliteit heeft of door de eventuele ontsteking eerst tot rust te laten komen (zie ‘peesontsteking‘).

Dus; ook als je wat minder stevige banden hebt, hoef je niet per se last van je gewrichten te krijgen; zorg dat de spieren rondom het gewricht goed getraind zijn.

Reacties zijn gesloten.