Injecties schouder; wel of niet verstandig?

wel of geen injectieVaak wordt bij een schouder blessure zoals een slijmbeurs- of peesontsteking een injectie (spuit met ontstekingsremmende middelen) aangeraden. Maar is dit wel verstandig?

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de voor- en nadelen van zo’n injectie. De uitkomsten van deze onderzoeken zijn erg uiteenlopend.

In zijn algemeenheid zou er gesteld kunnen worden dat het geven van een injectie op korte termijn kan leiden tot afnamen van de pijn. Dit mits de injectie op precies de juiste plek gezet is (daarom wordt het aangeraden een injectie altijd te laten uitvoeren door een specialist en onder begeleiding van een echo; het op de juiste plaats injecteren komt heel nauw).

Afname van pijn is natuurlijk een zeer gewenst effect en daarom wordt een injectie vaak in eerste instantie positief ervaren. Daarbij komt dat als men minder pijn heeft, men weer ‘normaal’ kan bewegen en hierdoor de functie van de schouder weer hersteld, waardoor er verdere afname van pijn te zien is. In dit licht zou een injectie aan te raden zijn.

Wat wij helaas zien in de praktijk is dat de injectie gebruikt wordt als ‘quick fix’; je laat de pijn ‘wegspuiten’ en daarna kun je alles weer; vergetende dat er wel degelijk een probleem met de schouder was. Aan de oorzaak van de klacht wordt geen aandacht besteed, de overbelasting vindt opnieuw plaats en de pijn komt weer in alle hevigheid terug. Dit kan op den duur erg schadelijk zijn voor de structuren in de schouder; je lichaam signaleert niet voor niks dat er iets aan de hand is en op deze manier wordt dat signaal onderdrukt (vergelijk dit met het nemen van een paracetemol voor hoofdpijn terwijl je eigenlijk meer had moeten drinken op bv een erg warme dag; de pijn is weg en je kan toch die wedstrijd gaan spelen, waardoor je nog meer ‘uitdroogt’ en nadat de paracetemol is uitgewerkt, komt de hoofdpijn nog veel erger terug).

Daarnaast is over de lange termijn effecten van een injectie weinig bekend. Gesuggereerd wordt dat er afbreuk plaatsvindt van onderhuids vet- en peesweefsel, waardoor de pees eerder ‘verouderd’, waardoor je op latere leeftijd eerder klachten aan de schouder krijgt, of zelfs scheuren in de pees.

De klacht laten behandelen door een fysiotherapeut kan er voor zorgen dat de pijn wat langer aanwezig is, maar op lange termijn houdt je een gezondere schouder over en veel minder kans op het opnieuw optreden van de klacht. Behandeling i.c.m. een injectie is daarnaast ook een optie, maar de praktijk leert ons dat iemand veel minder gemotiveerd is de klacht en oorzaak aan te pakken als het probleem (de pijn) al opgelost is.

impingementKortom; een injectie is niet per definitie slecht, mits;
– deze wordt uitgevoerd door een specialist onder begeleiding van een echo
– nadat eerst NSAID’s gedurende 1- 2 weken in de acute fase zijn geprobeerd
– alleen bij heftige pijn in de eerste 8 weken, niet meer dan 3 injecties
– het niet gebruikt wordt als een therapie vorm op de lange termijn (als je schouderklacht langer bestaat dan 12 weken is het al niet meer aan te raden).
– er aansluitend therapie plaatsvindt om de oorzaak van de klacht op te lossen en overbelasting en verergering te voorkomen.

Op de VGZ site en bij Fysio Physics vonden we de volgende informatie:

  • Indicatie: een injectie met een corticosteroïd wordt gegeven voor pijnlijke, lang bestaande ontstekingen in het bewegingsapparaat die niet reageren op een andere therapie. (dit is dus tegenstrijdig met het advies uit het SLAP artikel; red.)
  • Resultaat: het effect van een injectie met een corticosteroïd is vaak onvoorspelbaar. Ook geneest de aandoening soms niet volledig. Een enkele injectie kan blijvende verlichting geven bij een aandoening die de weefsels rond het gewricht aantast, zoals tendinitis. Bij een gewrichtsaandoening zoals artritis geeft een injectie vaak tijdelijk verlichting. Soms moet de procedure dan worden herhaald.
  • Bijwerkingen;
  1. Verergering van de klachten, dit kan een dag of twee aanhouden.
  2. Verzwakking van de weefsels, dit gebeurt bij herhaalde injecties in hetzelfde gebied. Met name in een gewricht, dit kan leiden tot degeneratie (veroudering) van het gewricht.
  3. Frozen shoulder
  • Er zijn minder bijwerkingen en complicaties als de ingreep minder dan één keer per 3 tot 4 maanden wordt uitgevoerd.

Lees ons volgende bericht over veel voorkomende aandoeningen van de schouder en de fysiotherapeutische mogelijkheden hierbij.

bron;
https://www.gezondvgz.nl/%7B24aea352-6b6e-478e-83f7-910946c1f9b4%7D
Nederlands orthopedische vereniging, Diagnostiek en behandeling van het subacromiaal pijnsyndroom, 2012

Reacties zijn gesloten.